NIKKI HILL


Het creëren buiten de norm en het vormen van haar eigen imago is een levenslang merk geweest voor zangeres, songwriter en bandleider Nikki Hill. Opgevoed door een alleenstaande moeder en twee oudere zussen in Durham, North Carolina en na haar eerste zangervaringen in het kerkkoor als kind en in haar tienerjaren, leidde nieuwsgierigheid Nikki er uiteindelijk toe om de kerkbanken in te ruilen voor barkrukken.

Haar interesse in muziek explodeerde in alle richtingen, zich realiserend dat het een wereld zonder grenzen was. Ze voelde zich op een vreemde manier op haar gemak en vond een direct verband tussen de energie die ze zag op lokale shows en de lofdansende, gospel schreeuwende kerkdiensten die ze elke week meemaakte toen ze opgroeide. Op deze unieke manier vond Hill haar inspiratie door de verschillende delen van haar muzikale werelden samen te brengen. De tonen van de R&B, soul en gospel die haar thuis opvoedden, te gebruiken en die te mixen met de uitingen van blues, garage, rock n' roll die ze zelf heeft opgezogen.  

Door soul, sensuele en gedurfde vocale tonen te mengen met krachtige verchroomde riffs en branie, vindt haar stem er een thuis in - een soulzanger, barrocker, rootsrevivalist, die schrijft met openhartige zelfreflectie in een danstempo. Voorafgaand aan haar album, "Here's Nikki Hill”, verspreidde het nieuws zich door veel te toeren en ouderwetse mond-tot-mondreclame. Hoewel dat hielp bij het opbouwen van een fanbase, werd Nikki's stijl ook op een onverwachte manier geabsorbeerd door luisteraars en showbezoekers. Met het gebrek aan exposure voor zwarte soulrockzangers / entertainers, merkte Nikki dat ze verkeerd werd geïnterpreteerd.  Ze werd in sommige kringen evenzeer bekend vanwege het verwarrende lokale publiek dat aanvankelijk een andere sfeer aannam op basis van haar foto, als vanwege het leiden van een explosieve, soulvolle, niet te missen elektrische gitaar gedreven uitvoering. 

Nikki's songwriting en passie voor muziek uit de jaren vijftig en zestig zorgden voor meer mogelijkheden en opnames. Haar nummer "Struttin'" droeg bij aan Deke Dickerson en The Bo-Keys Soul Meets Country EP, geproduceerd door Scott Bomar in Memphis, TN.

Nikki en haar muzikale partner en echtgenoot Matt Hill verhuisden ook naar New Orleans, LA, waar ze invloed kregen aan de Gulf Coast.  Het momentum ging door met de release van haar tweede album, Heavy Hearts Hard Fists, opgenomen in Fort Horton Studios in Wyldwood, TX. Het veelgeprezen album ging vergezeld van een wereldwijde tournee in de VS, Europa, Australië, India en Marokko, en meer dan 30 festivals, waaronder het Montreux Jazz Festival, Monterey Jazz Festival en Byron Bay Blues Festival, en werd geprezen voor het opbeuren van de nieuwe nummers met een uitbarstende live-uitvoering.

"Denk aan Tina Turner voor AC/DC en je hebt de helft van het beeld. Ze is een machine... je hebt geen excuus als je haar mist... Nikki Hill is een openbaring, haar band meesters van rock-aangedreven bluesy swing, haar stem het baken dat je naar huis roept... een vocale krachtpatser die niet rotzooit .” (Rolling Stone).  

Hill's huidige touringband is Matt Hill (gitaar), Laura Chavez (gitaar), Nick Gaitan (bas) en Marty Dodson (drums). 

Op de nieuwste release van Nikki Hill, Feline Roots, laat Hill haar ziel los op deze nieuwe verzameling nummers. Nikki en haar band nemen een gespierde groove (die vroeger de muziek van de duivel werd genoemd, vieren en jammeren over liefde, overtredingen, de moeilijke tijden en wilde vrijheid) en injecteren het met een tijdloos effect, waardoor Nikki een fundament krijgt om op voort te bouwen.

Meer info: www.nikkihillrocks.com