ARP FRIQUE


Bruggen slaan en mensen, geluiden en continenten bij elkaar brengen. Dat is wat Arp Frique op zijn eigen meedogenloze manier blijft doen op ‘The Seed’, zijn nieuwe album op het Amsterdamse label Rush Hour, waarop de gecombineerde talenten van Mariseya, Americo Brito, The Scorpios en Orlando Julius te horen zijn.

Waar hij op zijn debuutalbum 'Welcome to the Colourful World of Arp Frique' belandde, is 'The Seed' weer een zeer energiek mengsel van stijlen, met disco, synth boogie, funk, Caribische, West-Afrikaanse en Oost-Afrikaanse smaken. Zijn geluid verbreedt terwijl hij verder gaat. Soukous, calypso en funaná (om er maar een paar te noemen) zijn allemaal meesterlijk met elkaar verweven op 'The Seed', waarbij de ruimdenkende band altijd op zoek is naar uitbreiding van hun repertoire, flirtend met Zuid-Afrikaanse bubblegum op 'Baba Love' (een nummer met de machtige Orlando Julius) en ook samen met Francis Bebey op 'Oi Quem Q'eu Nos Oi'.

Het is een nooit eindigende zoektocht die resulteert in een steeds meer hybride geluid dat net zo goed werkt als het live op het podium in een zaal of op een festival wordt gespeeld als wanneer het 's avonds op een veeleisende dansvloer wordt gevoerd. Links en rechts worden zaadjes geplant en in het magische parallelle universum van Arp Frique ontstaan ​​aan alle kanten mooie dingen. In zijn eigen woorden: "Een zaadje is de basis van het leven: een boom, voedsel, een baby, conceptie, een gedachte, een album, een band. Een zaadje is groei van bijna niets naar alles.”

De Arp Frique-catalogus heeft de aandacht getrokken van dj's zoals Gilles Peterson, Pegy Gou, Floating Points, Hunee, Antal en nog veel meer, en bracht zijn muziek naar clubs over de hele wereld terwijl hij tegelijkertijd werd uitgezonden op de BBC, KCRW, NTS en bij de VPRO Vrije Geluiden om maar een paar te noemen.

Maar Arp Frique geeft zelf de voorkeur aan de live-ervaring en presenteert zijn muziek op podia wereldwijd samen met zijn Family: Arp Frique & Family. Het levendige collectief trad op door heel Europa en Azië, van de clubs tot de grote podia zoals Lowlands, North Sea Jazz, Dekmantel, Transmusicales, Womad en daarbuiten, naast het spelen van sessies voor KEXP, Red Bull Music, Radio Nova en vele andere toonaangevende platforms.

Meer info: www.arpfrique.com