Harlem Lake

Johan Derksen presenteerde hun album, Giel Beelen nodigde ze uit op Radio 2, ze waren het voorprogramma van Walter Trout, wonnen de Dutch Blues Challenge en brachten hun 12-mans band mee naar de studio van Radio Veronica. Harlem Lake werkte de hele corona crisis door aan hun debuut en begint eindelijk de vruchten te plukken.

Onder zijn eigen naam richtte Dave Warmerdam zijn band op, nadat hij als 16-jarige in Memphis in de halve finale van de International Blues Challenge iedereen verbaasde met zijn pianotalent. Gitarist Sonny Ray en zangeres Janne Timmer sprongen vlak daarna aan boord en een bijzonder trio was geboren. De nodige uren werden gedraaid. In de overvolle kroegjes en op bluesfestivals vond de band hun achterban. Na een sterk live album beloofde 2020 grotere podia, grotere festivals en tours naar Duitsland en België, maar de pauze knop werd ingedrukt door de pandemie van 2020. Dus ging de band aan de bak. Er werd nieuw materiaal geschreven en het idee voor een 12-mans band ontstond. De invloeden van Joe Bonamassa, Dire Straits, Little Feat en BB King werden tot elkaar gesmolten en uit de oven kwam Harlem Lake. Dave Warmerdam Band doopte zich om en refereert met de nieuwe naam direct naar hun roots: de Haarlemmermeerpolder.

Een paar maanden na de naamswijziging, vond er een wisseling van de wacht plaats. Benjamin Torbijn en Kjelt Ostendorf namen de drums en bas op zich. Het eerste concert met het nieuwe 5-tal was in 013 als voorprogramma van Walter Trout. De uitverkochte zaal in Tilburg werd op 3 september voorbereid op het eerste album van Harlem Lake.

Op hun debuutplaat ‘A Fool’s Paradise vol. 1’ hoor je enkele odes aan de blues, maar vooral prachtig vormgegeven nummers met invloeden uit Americana, rock en soul. De bedachtzame arrangementen van Dave sluiten nauw aan op de teksten van Janne, die bekend staat om haar poëtische metaforen en krachtige stemgeluid. Sonny Ray maakt het af met emotie die diep van binnen komt. Ze vertellen de aloude verhalen over liefde, verlies en verlangen door een schaamteloze schets van hun binnenwereld te delen.

Het liefst treedt Harlem Lake op met hun 12-mans band. Met deze grote, bijna Amerikaanse bezetting van blazers, achtergrondzang, gitaar en percussie speelden zij hun album release show in Grolloo, gepresenteerd door Johan Derksen. Derksen kondigde Harlem Lake aan als de meest talentvolle, jeugdige band van Nederland en zei over het album: ‘’Dit is onnederlands goed en ik kan de hem echt aanbevelen. Echt een prachtige, waardevolle CD om in de kast te hebben staan.’’

Bij Radio Veronica speelde Harlem Lake ook met hun grote formatie. Ze werden uitgenodigd om hun tweede single release te vieren met een radio optreden van 4 nummers. Een muzikaal spektakel, maar ook zonder alle toeters en bellen is de band overtuigend. De dame en 4 heren spelen iedere gelegenheid alsof ze op Lowlands staan, energiek én oprecht. Zo  ook bij Giel Beelen live op Radio 2 op 12 november.

A Fool’s Paradise vol. 1 verscheen 31 oktober op CD en op 12 november op alle streaming services. Meer info, tourdata en CD verkoop op www.harlemlake.com.

Harlem Lake:
Zang - Janne Timmer
Orgel - Dave Warmerdam
Gitaar - Sonny Ray van den Berg
Bas - Kjelt Ostendorf
Drums - Benjamin Torbijn